Kategoria:

Dołącz do nas:

Festiwal produktów fermentowanych  „Szatkownica 2018”

Festiwal produktów fermentowanych „Szatkownica 2018” (2018-07-12)

Przedstawiamy wyjątkowe wydarzenie, którego głównym celem jest promocja dolnośląskich produktów regionalnych oraz edukacja naszego społeczeństwa, w tym m.in. uczniów szkół gastronomicznych i kadry gastronomicznej.Produkty kiszone zdobywają

czytaj całość

Poleć

Napar z szałwi

ból gardła  

Składniki

Przygotowanie

Zalać wrzątkiem torebkę herbaty z szałwi (lub kilka większych liści świeżej rośliny)i poczekać 5 min do zaparzenia. Pozostawić do wystudzenia. Trzeba pamiętać, by całkowicie nie wystudzać naparu. Płukac gardło co 2h ciepłym wywarem z szałwi.

Opis

Napar z szałwi posiada działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, odkażające i ściągające. Szałwię zaleca się również stosować przy nadmiernej fermentacji jelitowej, bólach brzucha, biegunkach, wzdęciach i nudnościach, w stanach zapalnych błon śluzowych przewodu pokarmowego. Wskazaniem jest także nadmierna potliwość oraz nadmierna laktacja.

Komentarze


Polecane

Zapraszamy do poznania się z naszymi partnerami.